четвер, 3 липня 2008 р.

Полонинське літо 2008 = День молоді

Наступним пунктом нашого відпочинку було відвідання свята Полонинське літо 2008, яке відбувалося неподалік від Шешорів, у селі Верхній Ясенів Верховинського району (по спідометру приблизно 35-37 км)

"У програмі свята: запалювання полонинської ватри, виставка-продаж виробів народних майстрів, святковий концерт та гуцульські розваги."((с)zik.com.ua)

Зранку вибралися зі свого тимчасового помешкання, віддали ключі власнику, з'їздили до водоспадів і вирушили на Косів.

Їхали дуже повільно (десь 50 км/год) - тому що краєвиди не дозволяли повністю зосередитися на дорозі.
Маршрут: Шешори-Косів-Яворів-Верхній Ясенів

Гори зовсім інші ніж на Яремчанщині та Закарпатті - ніби й нижчі (але це взагалі не відчувається), але якісь більш домашні (може того, що вони ліс на них не повністю хвойний, а змішаний хвойно-листяний).

По дорозі, вже після Яворова, утворилася кавалькада з 14-15 машин, які, за моїми підозрами, теж прямували на свято. Села по дорозі до В.Ясенева були безлюдними - і це теж насторожувало (враховуючи, що це був недільний ранок). Коли ми доїхали до Верхнього Ясенева, чи то навіть ще не доїхали до села, а доїхали до грандіозного паркінгу машин по двох сторонах і так неширокої гірської дороги, то я зрозумів що свято трішки більших масштабів, ніж анонсована презентація виробів 50-60 гуцульських умільців.

Після 20-хвилинного пошуку місць для паркування ми вирушили на полонину Запідок - місце проведення Полонинського літа. Після нелегкого десятихвилинного підйому з малятами на шиях ми побачили фест і ахнули...

Навіть не знаю як описати... тисячі людей на полонині, приблизно співрозмірній горганській полонині між Хомяком та Синяком, цей живий мурашник, з мурашками різних взаємодоповнюючих спеціалізацій: продавці вишиванок та виплітанок, різьблень та витесанок, бриндзі та будзу, сиру та молока, всякої китайської фігні (!) та ненаситні покупці; виконавці автентичних гуцульських співанок, наспівів і мелодій та зачаровані слухачі; готувальники смачнющих гуцульських (і не тільки) наїдків і напитків та голодні споживачі... Очі розбігалися!


2 коментарі:

Unknown сказав...

Дафай фото !!!!!

Andriy Babala сказав...

Виглядає, що людей справді купа.
Нарешті, я побачив Шешори в які я "їздив" з групою на четвертому курсі. ;)